tisdag 23 november 2010

Nia, naturlig tid & de nio rörelseformerna

Nias andra princip heter "Naturlig tid och de nio rörelseformerna".
Alla har vi en alldeles unik och egen rytm inom oss, en egen hjärtrytm och egen rytm för maten att smälta, för cellerna att bildas på nytt, för lungorna att andas osv. Men ibland störs rytmen av stress, känslor, tankar... och av strukturerna i vårt samhälle.

Som barn var vi mitt i vår naturliga rytm och målet är att vara i den som vuxna också. Som en segelbåt som följer vinden. Som årstidernas växlingar. Som vinden och havets vågor.

I Nia visar man den mekaniska tiden, klockans rytm, 12:60 och den naturliga tiden 13:20. Vi har 13 måncykler per år och 13 huvudleder i kroppen, samt 20 finger- och tåleder. Genom de stora lederna kan vi balansera upp kroppen om vi lever i vårt naturliga flöde (stress etc kan skapa obalans i lederna). Och genom fingrar och tår, händer och fötter skapar vi vårt utrymme och våra avtryck. Dessutom känner vi också av vår omgivning med händer och fötter, vi tar in viktig information med hjälp av tusentals nervändsslut.

Så med naturlig tid uppmanar Nia oss att lyssna på vår egen rytm, på vad kroppen vill och låter den uttrycka det, och sedan skapa en balans med omgivningen, en form för det inre i det yttre.

De nio rörelseformerna är nio olika rytmer som balanserar våra system. De nio rörelseformerna är inspiration och kunskap som ger form och energi för kropp och själ. Mer om dem imorgon, godnatt!

Inga kommentarer: